Home
Soefi-gedachtegoed
Ontstaan
Hazrat Inayat Khan
Soefi-groep Meppel
Meditatie
Aforismen
Enkele Soefi-termen
Interessante links
Contact

Meditatie

Met meditatie in algemene zin wordt bedoeld alle activiteit gericht op het ontspannen van lichaam en geest. Vaak wordt er gemediteerd om ons te onttrekken aan de hectiek van alle dag of om een bepaald onderwerp te overdenken. Andere veel gebruikte termen zijn dan: onthaasten, ontspannen, rusten, overpeinzen, mijmeren of beschouwen. Een zeer nuttige bezigheid die helpt de balans in ons leven te bewaren.

Op het mystieke pad zijn bovengenoemde activiteiten slechts een eerste maar belangrijke stap naar echte meditatie. Na ontspanning volgen dan: concentratie, contemplatie en meditatie.

Nadat lichaam en geest tot rust gekomen zijn (ontspanning) probeert men zich te concentreren op een beeld of symbool (concentratie). Vervolgens laat men dit beeld op zich inwerken en ervaart men het effect hiervan (contemplatie). Bij de laatste stap (meditatie) is men versmolten met dit beeld. Alle andere gedachten zijn verdwenen. Er is een ervaring van eenheid en groter bewustzijn. De weg om tot deze volkomen meditatie te geraken is er een van training en volharding. Het is een proces waar men een leven lang mee bezig kan zijn.

Binnen het Soefisme wordt veel aandacht besteed aan training in meditatie. Bij deze training wordt gebruik gemaakt van een aantal ondersteunende oefeningen zoals:

  • lichamelijke ontspanning
  • ademhalingsoefeningen
  • het luisteren naar muziek
  • het reciteren van mantra's (bij de soefi's wasifa's genoemd)
  • het houden van stilte.

Het uiteindelijke doel van meditatie in deze specifiekere betekenis is het ervaren van de Goddelijke tegenwoordigheid in het eigen hart.

Voor wie besluit het mystieke pad van het Soefisme te volgen (ook wel Innerlijke School genoemd) is er een begeleider beschikbaar die hem of haar vertrouwd zal maken met de verschillende oefeningen.

 

Soefi-groep Meppel